ASSA ABLOY öppnar portarna till en svunnen tid

/AAES/SE/case-studies/images/vikingaliv_2.jpg

På det moderna upplevelsemuseet The Viking Museum på Djurgården i Stockholm får besökaren följa med på en resa till vikingatiden genom en interaktiv utställning och en spännande vikingafärd. Till färden, som berättar en dramatisk historia om en familjs liv på 900-talet, har ASSA ABLOY Entrance Systems levererat åtta stycken snabbrullportar som fungerar både som avskiljare och projektorduk.

The Viking Museum är ett privatägt museum som invigdes av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia i april 2017. Museet ligger intill Gröna Lund och Skansen och lokalerna där vikingarna får liv igen var tidigare en båthall som drevs i kungens regi.

– Vårt läge är alldeles fantastiskt här ute på Djurgården och vi lockar både svenska och utländska gäster som är nyfikna på vårt vikingaarv här i Sverige. Dessutom har vi en fin blandning av både yngre och äldre besökare samt såväl kvinnor som män, säger Patric Gille, driftchef på The Viking Museum.

Den sanna bilden
Målsättningen med museet är att berätta den riktiga historien om vikingarna. Den generiska bilden av vikingatiden fokuserar på våld och plundringar, men få känner till att vikingarna faktiskt var ett sofistikerat folk som satte stort värde på exempelvis familjeliv och kvinnors ställning i samhället.

– Vi vill stå för något annat än hjälmar med horn och svärd och istället göra en gärning genom den historia vi berättar. I vår interaktiva utställning får man absolut ta del av hur livet såg ut under plundringsresorna. Men vi fokuserar desto mer på livet på gården, livet som barn och mycket annat. Man får också möta Leifur och Estrid – två personer som levde på vikingatiden, säger Patric Gille.

Spännande åktur
På museet arbetar cirka 20 anställda och bland de unga guiderna återfinns både utbildade arkeologer och historiker. Förutom utställningen arrangerar man också event och specialvisningar med teman som runor och runstenar, kvinnorna under vikingatiden, myten om vikingen och flera andra. I den gamla båthallen finns också en restaurang och en butik med egendesignade souvenirer med vikingatema. Men vad som verkligen gör museet unikt är vikingafärden Ragnfrids saga.

– Ragnfrids saga är en fängslande vikingafärd som tar med besökaren till år 963. Färden erbjuds på flera olika språk och börjar på Frösala Gård hemma hos Ragnfrid och hennes man Harald. Därefter får man åka med på en resa och bevittna plundring i väst och trälhandel i öst, säger Patric Gille.

Den elva minuter långa färden sker i vagnar som går på skenor i golvet. Varje del av berättelsen skärmas av med hjälp av effektiva snabbrullportar från ASSA ABLOY Entrance Systems, vilket gör att ljud, ljus och de stämningsfulla miljöerna från varje scen inte stör resenärer i andra vagnar. Eftersom portarna är svarta ger de ett anonymt avtryck, samtidigt som de på flera ställen vävs in i berättelsen eftersom de agerar projektorduk.

– Vi tycker att den här lösningen är helt fenomenal och portarna smälter väldigt väl in på ett otroligt naturligt sätt. Vi har lagt väldigt mycket tid och resurser på den här färden och de som hjälpt oss bygga den har också byggt liknande attraktioner på exempelvis Disneyland. Med andra ord lägger vi ribban högt, och ASSA ABLOY Entrance Systems har inte gjort oss besvikna här, säger Patric Gille.

Utan stopp
Totalt har över 300 000 turer genomförts sedan invigningen, och detta utan incidenter eller stillestånd.

– Den enda utmaningen vi upplevt hade vi precis i början när vi på ett bra sätt skulle synka berättelsen med vagnarna och portarnas öppnande. Men med god support från ASSA ABLOY löste vi det och sedan dess har alla dessa tusentals turer genomförts på ett väldigt smidigt sätt, säger Patric Gille.

– Och eftersom ASSA ABLOY:s tekniker kommer hit löpande och servar våra portar så känner vi oss riktigt trygga i det faktum att vi kan koncentrera oss på vår kärnverksamhet och samtidigt lita på att portarna gör sitt jobb. Ragnfrids saga är en stor del av vår upplevelse och den måste fungera varje minut under våra öppettider, avslutar Patric Gille.

Utvalda produkter

Läs mer om de produkter som används vid denna kundanläggning.

Snabbrullportar