Snabbhet och driftsäkerhet avgjorde när Swegon valde snabbrullport till sin mest använda passage

Med i snitt 200 truckpassager per dag gäller det att ha en port som man kan lita på, år efter år oavsett väder. Valet föll därför på en port från ASSA ABLOY:s RR3000-serie.

I sin anläggning i Kvänum på Varaslätten producerar och lagerhåller Swegon Operations AB sina ventilationsaggregat. När en ny port behövdes i anläggningens vältrafikerade yttre passage var snabbhet och driftsäkerhet ett måste. Ytterligare ett krav var att porten var öppningsbar till minst fem meters höjd.

– Vi har sedan många år ASSA ABLOY Entrance Systems som leverantör av portar och service. De känner vår verksamhet och kan anläggningen. Det var därför självklart att vi att vände oss till dem för att få förslag och offert, berättar Marcus Karlsson som är fastighets- och underhållschef på Swegon Operations AB.

Behåller värmen där den ska vara
ASSA ABLOY rekommenderade en snabbrullport från sin RR3000-serie. Portarnas konstruktion gör att de är snabba utan att tumma på säkerheten. De robusta RR3000-portarna har dessutom lång livslängd och lågt underhållsbehov. Designen är spännande och smart – polerade aluminiumlameller ger ett modernt uttryck till fasaden samtidigt som porten effektivt står emot de påfrestningar den utsätts för.

– Vi fick ett bra anbud på RR3000 och valde den. Det har vi aldrig ångrat. Porten har fungerat över förväntan med tanke på hur mycket den används och utsätts för varje dag, säger Marcus Karlsson.

Hos Swegon styrs RR3000-portens öppning och stängning via en slinga i marken, men den kan även fjärrstyras. Det är en stor fördel när behovet ligger på runt 200 truckpassager per dag.

– För oss är det ett måste att det går snabbt vid öppning och stängning, annars kyls inomhusluften fort ner. Det blir kallt extra snabbt när man har en så stor port som vi har. När vi kan hålla värmen där den ska vara får vi en bättre arbetsmiljö – samtidigt som vi sparar energi, säger Marcus Karlsson.

Rätt port på rätt plats
Swegons anläggning i Kvänum består av flera olika byggnader och många olika portar från ASSA ABLOY. Det ställs olika krav på portarnas funktionalitet beroende var de är placerade och hur de används. En port kan exempelvis behöva vara snabb för att förhindra att fåglar flyger in vid öppning – en annan behöver vara stabil för att stå emot kraftiga vindbyar. Med goda råd från ASSA ABLOY har Swegon kunnat välja rätt port till rätt plats på hela anläggningen i Kvänum.

– I fabriken mellan ytter- och innerskal har vi till exempel fönster i portarna för att få mer ljus och bättre uppsikt, säger Marcus Karlsson, som även vill framhålla den goda support de får.

God service förenklar arbetsdagen
Sedan flera år tillbaka har Swegon Operations AB serviceavtal med ASSA ABLOY.

– För oss har det varit perfekt. Det går snabbt och smidigt att få kontakt med deras hjälpsamma servicetekniker. När till exempel någon truck kört i och skadat en port så har vi som regel fått hjälp att åtgärda problemet inom en eller två dagar. Reservdelar finns att tillgå i Sverige och det innebär korta leveranstider. Det uppskattas verkligen. Att ASSA ABLOY har så bra service är mycket värdefullt för oss, avslutar Marcus Karlsson.

En bild från Swegon. Här syns portlamellerna när porten är i öppet läge.

Utvalda lösningar

Läs mer om de lösningar och produkter som används vid denna kundanläggning.

Den robusta snabbrullporten RR3000
Serviceavtal