Nya Karolinska Solna – en utmaning i världsklass

/AAES/SE/case-studies/images/NKS_ikonbild_140311.jpg

Att förse Norra Europas största sjukhusprojekt med flera tusen unika passagelösningar är det största och mest komplexa projektet någonsin för ASSA ABLOY Entrance Systems. 
Projektet ställer höga krav på bland annat produktanpassningar, exakta leveranser, tuff miljöhänsyn och estetiska installationer.
 Det har fått oss att vässa vår organisation och anpassningsförmåga.

Det pågående bygget av Nya Karolinska Solna, NKS, i Solna slår flera rekord. Med sina 8 000 rum är det ett av Norra Europas största och mest moderna sjukhusprojekt och ett av världens största sjukhus som byggs i offentlig och privat samverkan.
Skanskas uppdrag är dessutom att bygga ett av världens mest hållbara sjukhus och projektet uppfyller de ledande miljöcertifieringarna, bland annat LEED Gold och Miljöbyggnad Guld. Ett viktigt miljökrav är att alla produkter ska vara helt PVC-fria.
 

− För att kunna leverera såg vi till att få bort mjukgörande PVC till de drygt 6 000 rörelsesensorerna till våra samtliga slagdörrar. Det har gjort att vi numera kan erbjuda PVC-fria produkter från vårt sortiment, säger kundansvarige Magnus Zygmunt.

Optimerad styrgrupp

För att klara utmaningarna med NKS samlade ASSA ABLOY Entrance Systems från start ihop en styrgrupp med kompetens inom försäljning, produktveckling, produktion, miljö och logistik. 
Under ett antal månader gick styrgruppen i samarbete med Skanska Healthcare systematiskt igenom alla ritningar och analyserade bland annat passageflöden. Vem och hur många personer passerar dagligen igenom ett utrymme? Sammanlagt handlar det om tusentals rum. 
  

− Vi föreslog de dörrautomatiker, sensorer och dörrstängare som var optimala för varje miljö, säger Anders Carlson. 
En passage till ett administrativt utrymme kan till exempel styras av en dörrautomatik som ASSA ABLOY SW100, en lågenergiöppnare som är anpassad för en lätt dörr eller standarddörr. En större passage mellan två vårdavdelningar med stora och tunga dörrar behöver en kraftigare slagdörrsautomatik driven på fullenergi såsom ASSA ABLOY SW200 eller ASSA ABLOY SW300.

Produktbredd passar unika behov

ASSA ABLOY Entrance Systems breda produktsortiment och förmåga att integrera sina produkter med leverantörer av bland annat dörrblad har varit väsentligt för att klara behovet av skräddarsydda lösningar. Ett exempel är den nya modulära skjutdörrsautomatiken ASSA ABLOY SL500 som levereras i drygt 500 exemplar.  
 

− Vi har tillsammans med andra leverantörer kunnat specialanpassa dörrautomatiken utifrån behoven i just det utrymme där dörren ska sitta. Det handlar bland annat om renlighet, trafikflöden och funktioner som brandöppning eller brandstängning och nödutrymning i kombination med ett flertal lås och passagesystem, säger Magnus Zygmunt.

Ett annat krav från Skanska Healtcare har varit att lösningarna ska uppfylla estetiska mål. Alla kablar ska vara dolda, kåporna som omsluter skjutdörrsautomatiken har specialanpassats för att vara tätare av hygienskäl och de fyra karuselldörrarnas tak av märket ASSA ABLOY UniTurn har anpassats med genomskinliga glasskärmar för att passa arkitektens design.


Utvalda produkter

Läs mer om de produkter som används vid denna kundanläggning.

Automatiska dörrar