Flexibel dörrautomatik säkrar bostadsrätterna

När bostadsrättsföreningen Sagobäcken ersatte strulande dörrautomatiker med nya föll valet på ASSA ABLOY Entrance Systems. Nu har man en lösning som är både enkel och trygg för alla de boende – såväl äldre som barnfamiljer.

Brf Sagobäcken ligger vid Bällstaån i Annedal i västra Stockholm och består av 50 lägenheter med adress Pippi Långstrumps gata. Lägenheterna är fördelade på två fastigheter och totalt finns det tre entrédörrar i föreningen.

Fastigheterna stod klara under 2011 och dörrarna saknade till en början helt dörrautomatik. Efter några år tog dock den dåvarande styrelsen beslut om att montera slagdörrsautomatik på alla tre.

– Lösningen som valdes erbjöd dock endast en funktion med automatisk öppning. Försökte man öppna dörren manuellt som alla var vana med sen innan så gick det knappt för att dörren var så trög. Kombinationen av en lösning som inte täckte alla behov samt återkommande problem resulterade i att vi började titta efter en ny lösning, säger Torbjörn Svensson, ledamot i föreningens nuvarande styrelse.

Förutom svårigheterna att manuellt öppna dörrarna när det behövdes berättar han också om problematiken med uppställda dörrar.

–  De stod öppna alldeles för länge vilket resulterade i att vi släppte ut värme samt att risken för att obehöriga kunde smita in i efterhand var mycket större. De uppfyllde helt enkelt inte våra krav och förväntningar, säger han.

Omtag med ny leverantör
Nyligen tog man därför beslut om att byta ut dörrautomatikerna mot ett nytt fabrikat.

– Som ledamot i styrelsen tog jag på mig det uppdraget. Jag vände mig till ASSA ABLOY som jag upplever vara ett gediget företag med bra lösningar, säger Torbjörn Svensson.

Efter en kort tid kunde utbytet av dörrautomatikerna börja. Lösningen ser nu likadan ut på alla tre dörrar – en tyst, intelligent och kraftfull slagdörrsautomatik med låg profil, närvarosensorer på både in- och utsida och tillhörande öppnaknappar för både manuell och automatisk öppning. Skillnaden mot tidigare upplevs som stor.

– De har fungerat riktigt bra. Nu kan man enkelt dra upp dörren eller använda dörröppnaren för automatisk öppning vid behov. Dessutom ökar vi säkerheten och minskar energikostnaderna, säger Torbjörn Svensson.

ASSA ABLOY Entrance Systems sköter även servicen av dörrautomatiken vilket ger extra trygghet till föreningen.

– Vi känner oss trygga med att de underhålls kontinuerligt och skulle något hända så får vi snabb hjälp. Det är viktigt för oss att de alltid fungerar, speciellt eftersom många barn och äldre använder dörrarna varje dag, avslutar Torbjörn Svensson.

Torbjörn Svensson från Brf Sagobäcken samt ASSA ABLOY:s Patrik Söderberg som väglett bostadsrättsföreningen till den bästa tänkbara lösningen.

Utvalda lösningar

Läs mer om de lösningar och produkter som används vid denna kundanläggning.

Slagdörrsautomatik