Karuselldörrar från ASSA ABLOY välkomnar gäster till Skandinaviens första nollenergi-hotell

I Arenastaden i Solna invigdes nyligen det tio våningar höga Comfort Hotel Solna – ett så kallat nollenergi-hotell där det produceras mer energi än vad som förbrukas i fastigheten. Karuselldörrar från ASSA ABLOY är det första gästerna möter vid ankomst till hotellet.

Nationalarenan 3 är namnet på fastigheten som förutom hotelldel med 336 rum också inrymmer 88 lägenheter för långvariga gäster samt Nordic Choice Hotels svenska huvudkontor. Byggnaden är certifierad som en nollenergi-byggnad där 2 500 kvadratmeter solceller på tak och fasad samt värmepumpar som hämtar energi från 24 borrhållslager är några inslag som gör att det produceras mer energi än vad som förbrukas.

– Det vi gör här i Solna är verkligen unikt. Vi har tagit ett helhetsgrepp när det gäller energi vilket gör att vi på ett helår får ett energiöverskott samtidigt som gästerna kan vistas i en fantastisk miljö, säger Sam Radstake Nissen.

Mängder av smart teknik
Hotellet med sin snedställda form och mörka matrisgjutna fasad består bland annat till stor del av betong, ett material som är bra på att bibehålla både kyla och värme. Varje rum har också smarta sensorer kopplade till bokningssystemet, exempelvis när det gäller temperatur så att inte kalla rum beläggs och behöver värmas upp. I stället prioriteras redan uppvärmda rum.

– Till och med hissarna är energineutrala. Varje gång de åker ner producerar de energi för att åka upp igen, säger Nissen.

Energismarta men välkomnande entréer
En av de mest centrala delarna när det gäller en byggnads energianvändning är dess in- och utgångar – speciellt i nordliga klimat där vinterhalvåret för med sig väldigt låga temperaturer. För att få en lösning som matchade byggnadens i övrigt högt ställda krav valdes karuselldörrar från ASSA ABLOY Entrance Systems. I detta fall två stycken trevingade RD150 som är tre meter i diameter.

– Dessa två karuseller är enormt viktiga inslag i vårt arbete med nollenergi. En karuselldörr har ju den stora fördelen att den alltid är stängd samtidigt som den känns väldigt välkomnande och klarar av stora flöden av människor, säger Sam Radstake Nissen.

Mycket människor i rörelse
Stora flöden är också något hotellet räknat med eftersom jättelika Mall of Scandinavia och Friends Arena ligger precis intill. Det var också en av anledningarna till att man valde så kallade adaptiva karuselldörrar, vilket innebär att kapaciteten och hastigheten ökas då besökaren vid behov kan trycka sig genom karusellen snabbare än normalt.

– Det har ju exempelvis spelats ett antal stora matcher sedan vi öppnade och då har vi ett enormt flöde av människor under ett antal timmar. Men karusellerna har hanterat det utan problem och smidigheten att med ett lätt tryck själv öka hastigheten är en riktig användbar funktion, säger Nissen.

– Men karuselldörrarna har också varit enkla att övervaka för vår personal. De få gånger vi upptäckt att något inte fungerat riktigt som det ska har receptionen snabbt kunna lösa det själv. Enkelt självfix utan behov av att servicepersonal rycker ut, vilket såklart också sparar energi, avslutar Sam Radstake Nissen.

Hela 2 500 kvadratmeter solceller beklär tak och fasad på Comfort Hotel Solna.

Utvalda lösningar

Läs mer om de lösningar och produkter som används vid denna kundanläggning.

Karuselldörrar