Vår historia

ASSA ABLOY Group bildades 1994 genom sammanslagningen av två ledande leverantörer av lås och säkerhetslösningar: ASSA i Sverige och ABLOY i Finland. ASSA ABLOY har sedan dess växt och utökat sitt produkterbjudande inom entrélösningar och -automation. Divisionen Entrance Systems bildades 2006.

Kärnan i ASSA ABLOY Entrance Systems utgörs av bred och djup erfarenhet inom dörrautomatik med rik kompetens och stark historia av beprövade lösningar. Genom förvärven av de välkända globala varumärkena Besam, Crawford, Albany och Megadoor har ASSA ABLOY-familjen nått betydande framgångar och fått erkännande på marknaden för trygghet, säkerhet och bekvämlighet.

  • I flera år har produktvarumärkena konsekvent marknadsförts tillsammans med varumärket ASSA ABLOY. Sedan 2017 är de samlade kunskaperna och resurserna från vart och ett av dessa företag förenade under det gemensamma varumärket ASSA ABLOY.
  • Besam blev en del av ASSA ABLOY år 2002. Besam grundades 1962 och levererade automatiska dörrar primärt för den svenska hälso- och sjukvårdssektorn. Verksamheten expanderade snabbt till andra branscher som exempelvis transport och detaljhandeln.
  • Crawford blev en del av ASSA ABLOY 2011. Crawford började som tillverkare av garageportar på 1950-talet och levererar industriportar och dockningssystem till framförallt företag inom distribution, logistik och industri.
  • Megadoor blev en del av ASSA ABLOY år 2011. Megadoor utvecklade 1973 en lösning för svensk skogsindustri, där det behövdes en extra stor dörr med bra tätning. Företaget expanderade snabbt sin verksamhet till gruv-, varvs- och flygindustrin.
  • Albany blev en del av ASSA ABLOY år 2012. Albany är pionjären inom snabbrullportar och uppfann den första höghastighetsdörren i tyg i Sverige 1968. Sedan dess har verksamheten vuxit internationellt och levererar idag ett brett utbud av produkter för tillverkningsindustrin, gruvdrift och renrum.