Sveriges största shoppingcentrum har slagit upp portarna

/global/scaled/1896x826x0x136x1000x435/AAES-SE-about-us-news-images-mall_of_scandiavia_assa_abloy_entrance_systems_2.jpg

Den 12 november 2015 öppnade Sveriges största shoppingcenter Mall of Scandinavia i Solna. ASSA ABLOY Entrance Systems har spelat en nyckelroll i projektet som är över hundra tusen kvadratmeter stort.

Byggnationen av det som i dag är Sveriges största shoppingcentrum började i januari 2012 och invigningen skedde i november 2015. Totalt är köpcentret över hundra tusen kvadratmeter stort och innehåller över 200 butiker och 20 restauranger på tre olika plan – inklusive Sveriges första IMAX-biograf med totalt 1 800 platser. Totalt har fastigheten sju plan, där resten av våningarna används bland annat till parkeringsplatser. Peab byggde gallerian åt den fransk-nederländska fastighetsägaren Unibail-Rodamco och investeringen har ett värde av runt 6 miljarder kronor. ASSA ABLOY Entrance System har spelat en nyckelroll genom att anpassa och installera takskjutportar, vikportar och snabbrullportar av både Crawford- och Albanymodeller till projektet.

– Det har varit spännande att jobba med det här projektet som varit stort och speciellt, även om det har varit krävande, säger Lars Östlund på ASSA ABLOY Entrance Systems som har jobbat med projektet från AAES sida.

Det stora projektet ställde hårda krav på portarna och systemen som installerade och Entrance Systems har portar runt om i hela shoppingcentrumet – från garage, inlastningskajer och mellan lager och butiker.

– Alla portar är utrustade med förstärkningar med hög skyddsklass och vi har anpassat automatiken för de krav och funktioner som krävts för köpcentrumet. Vi har också använt speciella kulörer på portarna som bestämts av arkitekterna som jobbat med utformningen och designen av köpcentrumet, säger Lars Östlund.

Tillsammans har ASSA ABLOY Entrance Systems använt industriportar av Crawford-modell och snabbrullportar av Albany-modell för att ge ett driftsäkert alternativ med ett effektivt flöde – både för shoppingsugna besökare och leverantörer av varor till butikerna.

– Vi har kunnat visa fördelarna med ett gemensamt bolag som kan leverera både industriportar och högprestandaportar, säger Lars Östlund.

Under öppningdagen den 12:e november kom tusentals besökare till Mall of Scandinavia. Köpcentrumet skulle hålla öppet till klockan 24 men var tvungen att stoppa insläppet av besökare två timmar tidigare på grund av så många ville se lokalerna. Och för att allt skulle fungera smidigt med porttekniken fanns tekniker från ASSA ABLOY Entrance Systems på plats.

– Under öppningshelgen hade vi tekniker på plats under fyra dygn för att se till att allt fungerade som det skulle, säger Lars Östlund.

Förutom samarbetet på Mall of Scandinavia har ASSA ABLOY Entrance systems levererat takskjutportar och snabbrullportar till närliggande Friends Arena och till arenans kontorsdel Arena Gate.