Kungsgatan i Göteborg - en gata full av entréer

/global/scaled/2531x1104x0x213x1000x435/AAES-SE-about-us-news-images-hemtex_espresso_streetview_assa_abloy_entrance_systems.jpg

Shoppa loss på Kungsgatan i Göteborg och inspireras av alla snygga, bekväma och energisparande lösningar från ASSA ABLOY Entrance Systems. Vi tar en promenad och tittar på några av dem.

Hösten ligger i luften men temperaturen på den stora mätaren på Vasakronans hus vid korsningen Kungsgatan och Västra Hamngatan i Göteborg signalerar att än är det behagligt att promenera i solen och lördagsshoppa. Vid Domkyrkan sitter grupper med soldyrkare i parken, och till höger lite längre in på Kungsgatan väljer många uteserveringen på Espresso House mot att sitta inomhus för att dricka sitt kaffe. Det är en av många lokaler där ASSA ABLOY Entrance Systems lösningar finns installerade.

– På Espresso House har vi hjälpt till att installera våra dubbelflygliga Slim Thermo-lösningar, säger Martin Andersson på ASSA ABLOY Entrance Systems. 

Det automatiska dörrsystemet Slim Thermo minskar mängden energi som krävs för att värma upp eller kyla ner en byggnad, vilket i sin tur ger lägre kostnader och mindre koldioxidpåverkan.

På adressen bredvid Espresso House ligger Hemtex med liknande system installerade.

– Här var det tidigare glasade teleskopdörrar hela vägen upp, så för att förbättra entrén behövde vi en lösning som både sparar energi och är attraktiv. Därför sitter även här vår dubbelflygliga Slim Thermo-lösning, säger Martin Andersson. 

Vi fortsätter Kungsgatan österut och korsar gatan med samma namn, Korsgatan. En gatumusikant spelar på ett dragspel medan kunder går in och ut på Din Sko på höger sida på Kungsgatan.

– Även här på Din Sko har vi installerat Slim Thermo. Innan dess fanns ingen ordentlig dörrautomatik utan kunderna kom och gick genom vikdörrar. Då blir det ju som ett öppet hål in i butiken när dörrarna står öppna, och när det är kallt ute blir det både kallt för personalen och höga energiskostnader. Tvärtom blir det när det är varmt ute såklart. När vi satte dit enkelflygliga Slim Thermo så sa personalen att det både blev tystare i butiken och att de slipper ha vinterkläder på sig, säger Martin Andersson.

Vi går förbi Grandpassage med sin strida ström av lördagsbesökare och fortsätter längre ner på Kungsgatan. På vänster sida ligger Lindex.

– Här har vi installerat dubbelflyglig Slim Thermo Telescopic TightSeal med rostfri look-a-like. Det är en lösning som ger en maximal öppningsbredd vid smala passager, så det är en bra lösning för butiker med lite mindre yta, eller där ingången är smal. Vi har även specialanpassat glaset med vårt TightSeal som minimerar energiutsläppet. Dessutom har vi vår lösning som heter Vision. Lindex arkitekter hade som önskemål att de inte ville ha någon grönton eller reflexer från glaset, och det löste vi med Visionglas och vi installerade det under hösten 2014, säger Martin Andersson. 

 Vi vänder huvudet mot andra sidan gatan från Lindex där H&M ligger, ytterligare en välbesökt butik.

– Här har vi en annan speciallösning. Det är en öppning i två delar och vi kan börja med innerpartiet. H&M hade problem med drag eftersom de även har öppningar på andra sidan huset. När det står öppet på båda sidorna så blev det ett drag genom butiken och personalen frös. De gjorde tester för att se om alla dörröppningar som skedde verkligen berodde på att kunderna kom in i butiken. Testet visade att 17 av 20 dörröppningar var oönskade. Dörröppningen var 2,4 meter bred och då släpps en del energi ut varje gång dörrarna öppnas. Därför ville de bygga en inre öppning, så att om de yttre dörrarna öppnas utan att personen går in, så är de inre dörrarna fortfarande stängda. På yttre entrén har vi installerat semi-transparanta Telescopic-dörrar med överljus, säger Martin Andersson.

Själva ytterpartiet på H&Ms entré på Kungsgatan består av en dubbelflyglig Slim Telescope-lösning i rostfri look-a-like med sidoljus och överljus. ASSA ABLOY Entrance Systems minskade även öppningshöjden mot dörrarna som var installerade innan.

– Det var väldigt höga dörrar innan och nu sparas en hel del energi med vår installation, säger Martin Andersson.

Vi lämnar H&M och går mot spårvagnsdundret på den korsande Östra Hamngatan. Precis i korsningen Kungsgatan och Östra Hamngatan ligger modebutiken Zara, som även den har en speciallösning.

– Här har vi gjort en vinklad entré i 90 grader, en speciallösning både för det yttre och inre partiet i Frame. Vi gjorde mätningar med företaget på plats och tog fram ritningar. Det är två enkelautomatiker som möter varandra i 90-gradersvinkel. Vi synkade dem så att de går i exakt samma tempo. Sedan fanns en önskan om att de ville ha systemet i bronselexering och kraftiga profiler, så här levererade vi enkelflyglig Frame med sidoljus, säger Martin Andersson.

Vandringen på Kungsgatan där bland annat H&M, Zara och Lindex fått specialanpassade lösningar för att passa just sin design och sina behov börjar närmar sig sitt slut. Vad finns egentligen gemensamt med alla fem exempel som vi tittat på under vandringen på Kungsgatan?

– Alla entréerna har ASSA ABLOY Entrance Systems ECO-radar installerat. De är riktningskänsliga och känner om till exempel en kund är på väg mot dörren eller bara går förbi. ECO-radarn känner också när personen gått igenom öppningen och in i butiken och då stängs dörren utan att stå öppen i onödan. När personen väl gått in i butiken så kommer den inre ECO-sensorn inte att bry sig om att hålla dörren öppen eftersom personen går från dörren. Dörrarna öppnas inte i onödan helt enkelt, så då sparas en hel del energi, säger Martin Andersson.