Här utbildas framtidens tekniker

/global/scaled/3152x1369x113x813x1000x435/AAES-SE-about-us-news-images-Utbildningsledare_assa_abloy_entrance_systems_framtidens_tekniker.jpg

På ASSA ABLOY Entrance Systems utbildningscentrum i Torslanda i Göteborg utbildas nya och befintliga tekniker från både Sverige, Norge, Danmark och Finland – och det finns alltid något nytt att lära sig.

Inne i lokalerna i utbildningscentrumet i Torslanda i Göteborg står allt från lastbryggor till skjutdörrar uppmonterade för att kunna monteras isär och ihop. Här utbildas både nya och erfarna tekniker för att kunna alla produkter utan och innan.

Utbildare Percy Danielsson samlar dagens grupp med tekniker framför en ASSA ABLOY Entrance Systems Besam SL500 skjutdörrsautomatik. Percy Danielsson har jobbat som utbildare i över åtta år, men utbildningscentrumet är äldre än så – här har tekniker utbildats sedan 1985 i takskjutportar, vikportar, snabbrullportar, lastbryggor och alla andra produkter som tekniker jobbar med ute hos kunder.

– I dag ska vi montera skjutdörrsautomatiker. Jag har plockat bort mekaniken, så teknikerna får montera tillbaka den och justera dörrarna. För blir man utringd till en butik och en dörr har gått sönder så måste de direkt kunna se vad problemet är. Våra kunder betalar för en riktigt bra service, säger utbildare Percy Danielsson och pekar på en Besam SL 500-dörr. 

Dagens grupp är ett gäng erfarna tekniker från Norge, som går en tvådagarsutbildning i Besams nya slagdörrsteknik. På förmiddagen har de haft teorilektioner och nu på eftermiddagen är det dags att lära sig även den praktiska vägen.
Frank Engebretsen, som jobbat som tekniker i 8 år i Sandnes och som deltar i utbildningen för att vidareutbilda sig på Entrance Systems Besam dörrautomatik, börjar med att plocka upp motorn från rullbordet som står bredvid dörren och sätter den på plats under dörrens kåpa.

– Kablarna måste bakom motorn, säger Björn Erichsen som är AAES-tekniker från Bergen och deltar i utbildningen.
– Ja så ska det ju vara såklart, säger Frank Engebretsen.

Frank Engebretsen tar bort motorn igen, placerar kablarna rätt och monterar motorn igen. Samtidigt följer Torben Wike, som i vanliga fall är Entrance Systems-tekniker i Trondheim, varje steg i monteringen via manualen som de gått igenom under förmiddagen. Percy Danielsson står hela tiden med och visar hur de bäst kan göra när de kör fast. 

– Den här utbildningen som vi kör med guppen som är här nu håller på i två dagar. Det är en ganska typisk längd på utbildningarna. När vi kör grundutbildning håller den på i fyra dagar. Det är bäst att köra med små grupper med max upp till sex personer för att kunna jobba riktigt fokuserat.

I snitt har Percy Danielsson utbildning med grupper fyra av fem dagar i veckan. När han inte utbildar förbereder han för nästa grupp, och mycket utbildningar blir det – när en ny produkt kommer ut på marknaden måste teknikerna kunna allt om den.

– Det gäller att ha kompetensen, det är helt nya områden att läsa in sig på när ny teknik presenteras på marknaden, säger Percy Danielsson.

Torben Wike, Björn Erichsen och Frank Engebretsen monterar i tur och ordning drivremmen och kopplar in sensorerna på skjutdörren.

– Vi går igenom produkt för produkt tills de kan allt, säger Percy Nilsson.

Skjutdörren går som en klocka och för dagens grupp är snart den första utbildningsdagen över. Imorgon fokuserar de på nya produkter.

– Kursen är väldigt lärorik och det är bra att ta den teoretiska delen på förmiddagarna och de praktiska på eftermiddagarna, säger Frank Engebretsen.

Hans kollegor håller med.

– Det är väldigt bra med teori som man kan använda ute i praktiken. De här dörrarna är helt nya för oss. Det är bra kursmaterial och bra kursledare, säger Torben Wike.