Möt BREEAM Outstanding

Att uppfylla standardreglerna för Metrobutiken i St. Pölten var inte så svårt. Den verkliga utmaningen, berättar arkitekt Andreas Prehal, var att se till att byggnaden uppfyllde alla kraven för att uppnå certifieringen Outstanding BREEAM – en certifiering som endast två procent av alla byggnader uppnår.

De element som redan gör att byggnaden har nollutsläpp – solenergi, inga extra värme- eller kylsystem, LED-belysning, användning av hållbara och byggmaterial från hållbara källor, automatiska dörrar som endast öppnas när det behövs, och isolerade dockningslösningar – var ett viktigt bidrag till att uppnå BREEAM Outstanding. Men det fanns andra krav som också måste uppfyllas, element som gick utöver den vanliga uppfattningen av vad som kan göra en byggnad hållbar.

Luftkvaliteten måste vara god i hela den stora butiken. En park byggdes på parkeringsplatsen för att uppfylla kraven på gröna utrymmen, och själva parkeringsplatsen måste konstrueras av håliga betongblock fyllda med gräs för att säkerställa att ytvattnet absorberades tillbaka till grundvattnet – och minimerade behovet av bygga extra dränering. Små detaljer, som att tillhandahålla duschar för personal och kunder som cyklar till butiken, vittnar dessutom om butikens åtagande för ett mer hållbart sätt att leva. Och ansträngningarna var väl värda besväret, den nya Metrobutiken är den första BREEAM Outstanding-byggnaden i Österrike på tio år.

En produkt för varje problem

Se hela vårt sortiment av entrélösningar online, komplett med nedladdningsbara produktdata och teknisk information. Hitta rätt lösning för dig.