Vikten av en optimerad stomme

När Andreas Prehal och hans partner Helmut Poppe startade sitt arkitektkontor år 2000 ville de kombinera bra arkitektur med hållbara byggnader. Och Poppe*Prehal har byggt många framgångsrika hållbara byggnader, från bostäder till distributionscenter – och senast Metro Cash & Carry i St. Pölten i Österrike.

Metrobutiken i St. Pölten är en nollutsläppsbyggnad. Poppe*Prehal började med en trästomme till byggnaden. Stommen optimeras sedan genom att tänka på varenda detalj: från att använda de finaste trämaterialen i strukturen till att välja fönster och entréer som bidrar till byggnadens effektivitet. Isolerade Isodock-lastbryggor från ASSA ABLOY var det sista som fullgjorde den isolerade byggnadsstommen. Utan isolerade lastkajer skulle en massa värme och energi förloras varje dag på grund av lastning och lossning av gods – så de var ett viktigt tillägg.

Byggnadens stomme är av så hög kvalitet att den minskar behovet av ett specifikt värme- och kylsystem i butiken. En rad fönster nära butikens tak är allt som behövs för ventilation och kylning – de öppnas när temperaturen är för hög, och stängs när det är för kallt. Uppvärmningen hämtas direkt från kyldiskarnas spillvärme. Och utöver dessa minskade tekniska system är hela taket på Metro täckt i solpaneler som skapar tillräckligt med energi för att Metro ska kunna sälja den el de inte använder tillbaka till elnätet – vilket gör butiken till en plusenergibutik.

En produkt för varje problem

Se hela vårt sortiment av entrélösningar online, komplett med nedladdningsbara produktdata och teknisk information. Hitta rätt lösning för dig.