En plats att träna – och koppla av

Efterlevnad inte alltid kopplad till byggregler – åtminstone inte direkt. I fallet med brandstationen i Charleroi i Belgien, behöver brandmännen i aktiv tjänst hålla sig i form. De är på plats och har jour upp till tre dagar i sträck. Så de behöver någonstans att både träna och koppla av.

Projektets chefsarkitekt Philippe Samyn kallar brandstationen ”... Ett samhälle i miniatyr med sovrum, vardagsrum, en stor sporthall och en takterrass där brandmännen kan äta och odla grönsaker.” Och eftersom brandstation är rund blir takets löparbana oändlig.

Men det är inte alltid lugn och ro. Brandmän måste också vara skickliga på att klättra på stegar och i trapphus, ofta med en människa slängd över axeln. Så Samyn föreslog ett torn med ett trapphus som löper genom byggnadens kärna och en serie stegar fastbultade på dess utsida. Det finns även möjlighet att fästa en vajer från tornet till en lucka inbyggd i golvet så att brandmännen kan öva på att lämna en byggnad via en linbana.

En produkt för varje problem

Se hela vårt sortiment av entrélösningar online, komplett med nedladdningsbara produktdata och teknisk information. Hitta rätt lösning för dig.