Trivsamt och glatt

Trots sin betydelse för lokalsamhället, var det ingen som hade några förväntningar på att Charlerois nya brandstation skulle bli vacker. Men arkitekten Philippe Samyns inställning att alla byggnader bör vara både ”trivsamma och glada” resulterade i en design som inte bara är funktionell, utan också estetiskt spännande.

Byggnadens cirkulära form smälter sömlöst in i en sluttning, och håller uppsikt över den belgiska staden Charleroi. Dess utåtriktade, vaksamma karaktär får ytterligare uttryck genom de 48 glasportar som täcker fasaden på marknivå. Portarna kan öppnas på ett ögonblick för att släppa ut brandbilar och ambulanser i tjänst. Men portarnas funktionalitet är bara halva historien.

Det finns många leverantörer som kan erbjuda bra portar, säger Samyn. ”Skillnaden ligger i portarnas raffinemang – tekniskt och estetiskt.” De eleganta linjerna i ASSA ABLOY:s takskjutportar ger byggnaden ljus under dagtid och transparens på natten. Och slutresultatet blir en trivsam interiör i harmoni med miljön utanför väggarna – eller rättare sagt portarna.

En produkt för varje problem

Se hela vårt sortiment av entrélösningar online, komplett med nedladdningsbara produktdata och teknisk information. Hitta rätt lösning för dig.