Vår historia

Kärnan i ASSA ABLOY Entrance Systems utgörs av bred och djup kunskap om dörrautomatik, och det finns en stor sakkunskap och stark historia av beprövade lösningar. Våra välkända varumärken Besam, Crawford, Albany och Megadoor är under årtionden etablerade marknadsledare inom sina områden.

  • ASSA ABLOY bildades genom ett förvärv mellan ASSA i Sverige och Abloy i Finland år 1994. Divisionen Entrance Systems bildades år 2006.
  • Besam blev en del av ASSA ABLOY år 2002. Besam grundades 1962 och levererade automatiska dörrar primärt för den svenska hälso- och sjukvårdssektorn. Verksamheten expanderade snabbt till andra branscher som exempelvis transport och detaljhandeln.
  • Crawford blev en del av ASSA ABLOY 2011. Crawford började som tillverkare av garageportar på 1950-talet och levererar industriportar och dockningssystem till framförallt företag inom distribution, logistik och industri.
  • Megadoor blev en del av ASSA ABLOY år 2011. Megadoor utvecklade 1973 en lösning för svensk skogsindustri, där det behövdes en extra stor dörr med bra tätning. Företaget expanderade snabbt sin verksamhet till gruv-, varvs- och flygindustrin.
  • Albany blev en del av ASSA ABLOY år 2012. Albany är pionjären inom snabbrullportar och uppfann den första höghastighetsdörren i tyg i Sverige 1968. Sedan dess har verksamheten vuxit internationellt och levererar idag ett brett utbud av produkter för tillverkningsindustrin, gruvdrift och renrum.